top of page
  • Writer's pictureRodion Schwarz

Onkologie očima praktického lékaře: prevence, testy a osobní zkušenosti

Onkologie je obor, který vyvolává v mnoha z nás obavy, a to nejen kvůli komplexnosti léčby, ale také kvůli tomu, jak velkou roli hraje prevence a denní životní styl v boji proti rakovině. Jako praktický lékař se snažím přistupovat k onkologii způsobem, který je srozumitelný a přístupný pro každého. Mým cílem je sdílet nejen informace o prevenci a testech, ale i o konkrétních krocích, které můžete podniknout, abyste podpořili své zdraví a zdraví vašich blízkých.


Jak pečovat o sebe: prevence na prvním místě

Začněte prevencí, ale ne tou běžnou, kdy si jen jednou za dva roky zajdete na prevenci. Mluvím o každodenní péči o sebe – o tom, jak se stravujeme, jakým způsobem eliminujeme toxiny z našeho okolí a o tom, jak se staráme o naše tělesné i duševní zdraví.


Zde je několik konkrétních tipů:

  • Strava: Preferujte čistou, přírodní stravu, ideálně bio kvality. Vyřaďte z jídelníčku zpracované potraviny, cukry a nezdravé tuky. Místo toho zařaďte více čerstvé zeleniny, ovoce a kvalitních proteinů.

  • Detoxikace domova: Vyměňte běžné čisticí prostředky za ty bez toxických chemikálií. To platí i pro kosmetiku a osobní hygienické potřeby.

  • Meditace a relaxace: Věnujte čas aktivitám, které snižují stres – meditaci, józe, procházkám v přírodě. Tyto aktivity nejen posilují duševní zdraví, ale mají pozitivní vliv i na fyzickou pohodu.

Klíčové zdravotní testy

Dále bych chtěl zdůraznit význam pravidelného testování některých klíčových markerů v krvi, které mohou naznačit riziko vzniku rakoviny. Tyto testy zahrnují měření hladin:

  • H-CRP (C-reaktivní protein): Ukazatel zánětu v těle, který může být zvýšený u pokročilé rakoviny.

  • Hemoglobin A1C: Odhaluje dlouhodobou úroveň cukru v krvi, což může být důležité, protože existuje vztah mezi cukrovkou a rizikem některých typů rakoviny.

  • IGF-1, LDH, bílé krvinky, a další: Tyto testy mohou odhalit různé abnormality, které mohou být spojeny s rakovinou nebo jinými zdravotními problémy.


Osobní zkušenost: cesta matky

Na základě osobní zkušenosti s onkologickým onemocněním matky mé klientky bych chtěl sdílet několik praktických rad, které mohou pomoci nejen v boji s rakovinou, ale i v prevenci:

  • Podpora a komunikace: Mít někoho, kdo vás podporuje – ať už jde o přítele, rodinného člena nebo tzv. "cancer coach" – je neocenitelné. Tato osoba vám může pomoci s hledáním informací, s komunikací s lékaři a nabídnout psychickou podporu v těžkých chvílích.

  • Aktivní role v léčbě: Nebojte se ptát a vyžádat si druhý názor. Je vaše právo a zároveň klíčový krok k tomu, abyste se cítili jistě a bezpečně ve vašem léčebném procesu.

  • Komplexní přístup k léčbě: Ideální je kombinovat klasickou onkologickou léčbu s metodami funkční medicíny a alternativními terapiemi. Tento holistický přístup může zahrnovat například speciálně zaměřené diety, akupunkturu, meditace nebo práci s psychologem.

  • Změna životního stylu: Pravidelný spánek, pobyt v přírodě, meditace a pozitivní afirmace mají obrovský vliv na zlepšení kvality života a celkového zdraví. Zahrnutí mírného cvičení, jako je chůze, joga, nebo Qi-gong, může podporovat fyzickou i duševní pohodu.

  • Praktická doporučení pro stravování

  • Co se týče stravy, je důležité se zaměřit na čistou, vyváženou výživu. Zde jsou konkrétní kroky, které mohou pomoci:

  • Vyřazení zpracovaných potravin a cukru: Toto je základní krok ke snížení zánětu v těle a podpoře celkového zdraví.

  • Začlenění zeleninových šťáv: Moje matka si například každé ráno připravovala šťávu z červené řepy, grepu, citronu nebo zelené zeleniny. Tento návyk jí pomohl zlepšit vitalitu a energii.

  • Zdravé tuky a kvalitní proteiny: Zaměřte se na příjem zdravých tuků, jako je olivový olej, avokádo a ořechy, a na kvalitní zdroje proteinů, jako jsou ryby, luštěniny a bio maso.


Závěr

Cesta boje s rakovinou je složitá a vyžaduje komplexní přístup. Důležité je, aby každý, kdo se s touto nemocí potýká, věděl, že existují způsoby, jak aktivně přispět k vlastní léčbě a zlepšení kvality života. Ať už se jedná o přizpůsobení stravy, změny v životním stylu, nebo integraci alternativních terapií do tradičního léčebného plánu, každý krok má svůj význam.


Pamatuji si, že všechny tyto rady a doporučení je potřeba konzultovat s odbornými lékaři a terapeuty, kteří vám pomohou najít nejvhodnější cestu pro vaši situaci. Věřím, že sdílením našich zkušeností můžeme všem, kteří čelí rakovině, nabídnout naději a cestu k lepšímu zítřku.




216 views0 comments
bottom of page