top of page
  • Writer's pictureRodion Schwarz

Jarní detox: srovnání západní, alopatické medicíny a tradiční čínské medicíny

V poslední době získává na popularitě jarní detox. Jako lékař se setkávám s různými přístupy k léčbě a udržení zdraví, a proto bych se s vámi rád podělil o své postřehy a zkušenosti týkající se detoxikačních metod z pohledu západní alopatické medicíny a tradiční čínské medicíny (TCM).



Západní alopatická medicína a jarní detox


Z hlediska západní medicíny je detoxikace proces, při kterém dochází k odstranění toxických látek z těla. Západní medicína tento proces považuje za přirozenou funkci těla, především jater, ledvin a dalších detoxikačních orgánů. Ve zjednodušené formě, západní přístup k detoxikaci často zahrnuje dietní opatření, jako je zvýšený příjem čisté vody, omezení příjmu alkoholu, kofeinu a zpracovaných potravin, a podporu příjmu čerstvé zeleniny a ovoce bohatého na antioxidanty.


Vědecké studie v oblasti detoxikace se zaměřují na konkrétní potraviny nebo doplňky a jejich vliv na detoxikační enzymy v těle. Například, studie publikovaná v "Journal of Nutrition" ukazuje, že kurkumin (účinná látka v kurkumě) může podporovat detoxikační funkce jater tím, že stimuluje výrobu určitých detoxikačních enzymů.



Tradiční čínská medicína a jarní detox


Tradiční čínská medicína (TCM) pojímá detoxikaci zcela odlišně. TCM vychází z principu rovnováhy mezi energiemi Yin a Yang a pěti elementů, kde detoxikace není jen o fyzickém odstranění toxinů, ale také o obnově energetické rovnováhy v těle. Jarní detox v TCM se často zaměřuje na podporu jater a žlučníku, které jsou v tomto období považovány za zvláště aktivní. Metody zahrnují bylinné přípravky, akupunkturu, qigong a dietní opatření zaměřená na podporu „jaterní Qi“.


Jedna z vědeckých studií publikovaná v "Chinese Medicine" zkoumá účinky určitých bylin na podporu funkce jater a detoxikace podle principů TCM. Tato studie zdůrazňuje význam holistického přístupu k léčbě, kde není cílem pouze odstranění symptomů, ale celkové zlepšení funkce orgánů a energetické rovnováhy.



Srovnání a praxe


Při srovnání obou přístupů je zřejmé, že západní medicína se zaměřuje více na biochemické procesy a konkrétní fyzické mechanismy detoxikace, zatímco TCM klade důraz na energetickou rovnováhu a harmonii v těle. Oba přístupy však mají své místo a mohou se navzájem doplňovat.


Na naší klinice jsme měli mnoho pacientů, kteří trpěli chronickou únavou a pocitem těžkosti, které se zhoršovaly na jaře. Tyto případy jsme řešili kombinací západní a tradiční čínské medicíny. Na základě západních diagnostických metod jsme vyloučili jiné zdravotní problémy a zaměřili se na podporu detoxikačních procesů v těle. Pacienti podstoupili změnu stravy s důrazem na potraviny podporující játra, doplněnou o bylinné přípravky doporučené TCM pro posílení jaterní Qi a podporu energie.


Za použití akupunktury jsme cílili na specifické meridiány související s játry a žlučníkem, aby se podpořila energetická rovnováha a odstranily blokády Qi. Tento holistický přístup vedl k výraznému zlepšení pacientova stavu během několika týdnů. Tento případ ilustruje, jak integrace obou medicínských tradic může přinést lepší výsledky než použití jednoho přístupu samostatně.



Pro a proti


Západní medicína poskytuje jasné biochemické pochopení procesů detoxikace a podporuje je konkrétními dietními a životními změnami. Její přístup je často podložen vědeckými studiemi, což přináší důvěryhodnost a měřitelnost výsledků. Na druhou stranu, může být příliš zúžený a zaměřený převážně na fyzické aspekty zdraví, ignorujíce přitom psychické a energetické faktory.


TCM nabízí komplexní pohled na člověka, kde je detoxikace chápána nejen jako odstranění toxinů, ale také jako obnovení energetické rovnováhy. Tento přístup může být pro některé pacienty efektivnější, jelikož se zabývá i psychickými a emocionálními aspekty zdraví. Nicméně, kritici TCM poukazují na nedostatek standardizovaných vědeckých důkazů a možnou variabilitu v kvalitě a složení bylinných přípravků.



Závěr


Jak západní, tak tradiční čínská medicína nabízí užitečné metody pro podporu jarní detoxikace. Volba mezi nimi by měla záviset na individuálních potřebách pacienta, jeho preferencích a konkrétním zdravotním stavu.

V naší praxi se snažíme o integraci obou přístupů, aby pacienti mohli využít to nejlepší z obou světů. Důležité je pamatovat na to, že cesta k lepšímu zdraví a pohodě je cestou neustálého učení se a adaptace, a každý z nás je jedinečný s vlastními specifickými potřebami.

Při plánování vašeho jarního detoxu doporučuji konzultaci s odborníkem, který vám pomůže najít nejvhodnější cestu právě pro vás. U nás je takovým odborníke vystudovaný terapeut tradiční čínské medicíny Petr Šušlík.

Na klinice také jsou také k dostání infuze Detox a Detox Plus, které jsou v hodné především pro klienty v alkoholovém léčení či u intoxikaci kokainem či pervitinem. Mimo jiné mohou také pomoci se snížením abstinenčních příznaků a bážení (*craving).

Pamatujte, že zdraví je naším nejcennějším majetkem a jeho udržování by mělo být naší prioritou.



Bonus

Níže uvádím přiklady některých, nejčastěji používaných bylin a hub, které pomohou podpořit Váš jarní detox.


1.     Mléčný bodlák (Silybum marianum) - Ačkoliv není původní čínskou bylinou, je často používán v kontextu TCM pro jeho silné hepatoprotektivní vlastnosti. Mléčný bodlák podporuje regeneraci jaterních buněk a chrání játra před toxickým poškozením.

2.     Schizandra čínská (Schisandra chinensis) - Schizandra je známá pro své antioxidační vlastnosti a schopnost podporovat detoxikační funkce jater, jakož i zlepšení celkové vitality a odolnosti organismu.

3.     Goji (Lycium barbarum) - Plody goji jsou ceněné pro svůj vysoký obsah antioxidantů a schopnost podporovat zdravou funkci jater a zlepšit kvalitu krve.

4.     Reishi houba (Ganoderma lucidum) - Tato houba je v TCM používána pro své imunomodulační a hepatoprotektivní účinky, což pomáhá chránit játra a podporovat jejich detoxikační funkce.

5.     Bupleurum (Bupleurum chinense) - Tato bylina je často používána v TCM jako součást směsí pro harmonizaci jater a zlepšení jejich detoxikačních funkcí.

6.     Dandelion (Taraxacum officinale) - Pampeliška, známá také pod svým čínským názvem Pu Gong Ying, je používána pro své detoxikační a diuretické vlastnosti, které podporují zdraví jater a ledvin.


*craving - je intenzivní, často neodolatelná touha po konkrétní látce, jídle nebo činnosti. Tento termín se nejčastěji používá v kontextu závislostí, ať už jde o drogy, alkohol, tabák, nebo i v potravinovém kontextu, jako je touha po sladkém, tučném jídle, kofeinu atd. Craving může být poháněn fyzickými, psychologickými nebo emocionálními faktory a často se objevuje v situacích, kdy jedinec cítí stres, úzkost nebo jiné nepříjemné stavy. V rámci léčby závislostí je zvládání cravingu klíčovým prvkem, protože pomáhá předcházet recidivám a podporuje dlouhodobou abstinenci.



249 views0 comments
bottom of page